Kaunotar vai hirviö?


  

Betoni hahmo pihaa koristamassa




Ylioppilasjuhlat on juhlittu ja takaisin blogin pariin hetken hiljaisuuden jälkeen.

 Aikaisemmassa postauksessani "betoni hommia" kerroin valmisteluista viikonlopun kestävälle betonikurssille. Kurssilla ehti tehdä paljonkin ja yksi töistäni oli kuvan betoninen hahmo, jonka pohjatöistä laitoin kuvia jo tuohon aikaisempaan postaukseeni. Kaunotar vai hirviö? Mitäs tykkäät?




Hahmon sisällä on siis kanaverkosta taivuteltu kartio, jonka pää ei ole terävä vaan vähän pyöreäksi muotoiltu. Viittana käytin aikanaan pesussa pilalle huovuttamaani ja kutistunutta ponchoa. Kokosin hahmoa jo vähän valmiiksi kotona. Kun sitten kurssilla oikeasti aloitin hahmon betonoinnin, totesin nopeasti, että homma on tehtävä vaiheissa. Hahmon sisällä on kanaverkon tukena raudoitusraudasta tehty risti. Valmis hahmo seisookin tuon maahan upotetun raudan varassa. 



Ämpärissä on hiekkaa ja päällä isoja kiviä painona, että hahmo pysyi pystyssä. Hahmon sisällä oleva kanaverkko täytettiin mahdollisimman tiiviisti sanomalehti "tupoilla". Sen jälkeen ensimmäiseksi taputtelin laastia hahmon vartalon pintaan ja annoin sen kuivua seuraavaan päivään. Tässäkin työssä oli käytössä sementtilaasti Lakka s30. Jälkeenpäin ajatellen muotoilulaasti olisi saattanut toimia paremmin. Itse en ole muotoilulaastia vielä kokeillut, mutta muutama kurssilla ollut kertoi, että se toimii hyvin tällaisten "patsaiden" teossa.

Seuraavana päivänä aloitin ponchon liottamisen löysässä betonivellissä. Alkuun pyörittelin viittaa sangossa, mutta lopulta päädyin levittämään sen vaakatasoon ja taputtelemaan betonilällillä peittoon. Huovuttuneeseen viittaan oli yllättävän vaikea saada betonia imeytymään niin paljon, että violetti poncho olisi peittynyt hyvin.  


Annoin betonin imeytyä jonkun aikaa ennen kuin aloin asetella viittaa hahmon päälle. Saman sangossa liottelemisen tein myös hahmolle ompelemalleni myssylle. Sitten hahmo vaan jätesäkkiin piiloon ja kuivumaan muutamaksi päiväksi. Työt on hyvä peittää muoviin, ettei kuivuminen tapahdu liian nopeasti. Kun hahmo oli kuivunut, poistin sisällä olevan sanomalehti mössön pois. Sanomalehti oli imenyt yllättävän paljon vettä itseensä. Lisäksi käsittelin työn kuivumisen jälkeen vesilasilla. Työn ulkonäkö ei oikeastaan vesilasi käsittelystä muuttunut, mutta toivon, että se suojaa vähän säänvaihteluilta. Valmis työ painaa ihan reilusti. 



Siellä se hahmo nyt nököttää puutarhaa katselemassa. 















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2