Makramee kurssilla osa 2

Seinävaatteen teko



"Makramee kurssilla osa1" blogissa kerroinkin jo siitä, miten suunnittelin ja  harjoittelin kurssin toista osaa varten. Toinen osa siis oli viikonloppuna sekä lauantaina että sunnuntaina klo 9-16. Koko päivät siinä sitten teinkin ilman pidempiä taukoja. Välillä pikaisesti evästä ja homma jatkui. 

Koska tiesin, että seinävaatteessa jonka suunnittelin tekeväni, on aika iso urakka, päätin valmistella työtä jo vähän kotona. Malliksi otin Fanny Zedeniuksen kirjasta "Makrameen maailma" seinävaatteen nimeltä "Meduusa". Ja työssä käytin Lankavan Paulina-punoskudetta. Mallin mukaan tehtäessä kannattaa tarkastaa, onko ohjeessa käytetty naru saman paksusista, kuin se mitä itse aiot käyttää. Periaatteessa mitä paksumpi naru (tai kude) sitä enemmän narua kuluu. Jos siis ohjeen naru on ohuempaa kuin se mitä aiot käyttää, varaa pidemmät narut. Kuteen tai narun laadusta riippuen liian lyhyeksi leikatun narun jatkaminen saatta olla mahdollista, mutta ei se koskaan helppoa ole. Joten ainakin alkuun mieluummin liian pitkät kuin lyhyet langat. 




Olin jo hyvissä ajoin kesällä laittanut talteen luumupuustamme leikkaamani oksan (pituus 135 cm), että se oli ehtinyt kuivua. Leikkasin kotona narut ohjeen mukaiseen mittaan ja kiinnitin ne valmiiksi oksaan kurssia varten. Jos oksa ei ole kunnolla kuivunut, vaan kuivuu vasta sen jälkeen, kun narut on siihen solmittu, saattava solmut löystyä liikaa, kun puu kutistuu kuivuessaan. 

Kurssi pidettiin luokassa, jossa katossa oli ritilät, josta työ ripustettiin roikkumaan. Työtä sai helposti nostettua ylöspäin kun se eteni. Työasentoon kyllä kannattaa kiinnittää huomiota. Hartijat sai ihan kiitettävästi jäkkiin tuon kahden päivän aikana, vaikka koitin vuorotella istumisen ja seisomisen välillä ja tehdä taukojumppaa. 










Homman hankalin osuus oli ehdottomasti alku. Laskin tietysti ensimmäisen kuvion langat väärin, joka aiheutti hetken aikaa kulmien rypistelyä, lisää laskemista ja vähän purkamista. Kun ensimmäinen kuviorivi oli valmiina, loppu sujui jo huomattavasti helpommin. Seuraavien rivien kuviot oli helpompi tähdätä edellisen rivin kuvioiden mukaan. 

Ensimmäisessä kuviossa on vinoja kohosolmuja ja kaksoistasosolmuja. Heti alkuun otin jo taiteilijan vapauden enkä tehnyt suoraan mallin mukaista aloitusta. 





Ensimmäisenä päivänä en saanut kuin ylimmän rivin salmiakkikuviot tehtyä. Siinä kohden alkoi hiukan epäilyttää koko idea isosta seinävaatteesta. 

Toinen päivä sujui kuitenkin huomattavasti helpommin. Solmut menivät jo osittain rutiinilla ja samoin kuvioiden kohdistus. 

Seuraavan rivin kaksoistasosomuilla tehdut salmiakkikuviot lainasin jo kirjan toisesta mallista, kun ne muiden tekemissä seinävaatteissa näyttivät niin hauskoilta. 




Homma alkoi edetä ja muutamat seuraavat rivit olivat valmiina jo puolenpäivän aikaan. Pienensin kuvioiden kokoa seinävaatteen alareunaa kohti ja tein väliin kiertyvistä solmuista "jengat". Ja ihan suunnitellusti, keskimmäinen kaksoistasosolmu ketju ei kierry ollenkaan ja tasosolmut kiertyvät eri suuntiin. Vaatii välillä yllättävästi päänvaivaa kääntää kuvio peilikuvaksi.


Loppuosan kuvioiden suunnittelua varten solmin naruja hetkeksi aikaa nippuihin. Oli helpompi hahmottaa mihin kohtaan ja montako pienintä salmiakkikuviota tulisi. Tässä vaiheesa vaatetta olin hylännyt kirjan mallin jo lopullisesti ja tein loppuosan aivan hetken inspiraation mukaan. 

Olen lopputulokseen kyllä tyytyväinen. Ja siihen, että sain tehtyä vaatteen paikassa, jossa oli noin helppo ripustaa työ ja nostaa pikku hiljaa ylemmäs. Kotoa ei olisi löytynyt yhtä hyvää työskentelypaikkaa. Kiire tosin tuli, seinävaate valmistui klo 15.50, kun kaikki muut kurssilaiset olivat jo pakanneet tavaransa. Joten voisin antaa eteenpäin ehkä saman neuvon kuin kurssin vetäjä meille. Alkuun kannattaa ehkä kokeilla jotain vähän pienempää työtä:)







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät