Makramee amppeli


Makrameeta ja keramiikkaa



Pitkästä aikaa blogin pariin. Monta kurssia on tältä keväältä peruttu, joihin olin innolla ilmoittautunut käsitöitä tekemään. Se ehkä osaltaan on vienyt intoa päivittää tännekään mitään. Sysäyksen kirjoittamiseen antoi viesti, jossa eräs opettaja pyysi lupaa käyttää ohjeitani. Olin todella iloinen, että makramee ohjeeni koettiin niin selkeiksi, että hän oli halukas käyttämään niitä opetuksessaan.

Mutta sitten tämänkertaiseen työhön. Yhdelle keramiikkakurssille ehdin keväällä onnistua, ennen korona pandemian tuloa. Kuvan amppelin kuppi on tehty ko. kurssilla.

Amppelin kuppiosa on tehty kipsimuottiin painelemalla savi pieninä palasina ja silottelemalla se tiiviisti muottiin. Saven annetaan kuivua muotissa ns. nahkakuivaksi eli sen verran, että sen saa irroteltua muotista ehjänä. Kurssilla aika on rajattu, joten vähän jouduin kuppia kuivattelemaan hiustenkuivaajalla, että sain sen irroitettua.


Ensin kuppi raaka poltettiin kertaalleen uunissa ja sen jälkeen lasitin sen mattamustalla lasitteella ja lasituspoltto.

Itse amppelin solmin makramee tekniikalla mustasta Moppari -kierrenarusta. Amppeli solmitaan ylhäältä alkaen. Minulla oli yksi avairengas, josta tein amppeliin ripustuskoukun. Leikkasin amppeliin 8 noin 6 metristä narua, jotka pujotin avaimenperän läpi ja solmin keskeltä isolle solmulle. Solmittavaksi tuli siis 16 noin 3 metristä pätkää. Yläosaan solmin tasosolmuja koko ajan samaan suuntaan, jolloin siihen tuli kierteitä. Jokaisessa kierteessä on neljä narua. Sen jälkeen solmin vierekkäisistä naruista tasosolmuilla lankoja yhteen, että sain "verkkomaisen yläosan" tehtyä. Tasosolmujen paikkoja mittasin lähinnä silmämäärin. Aina siihen kohtaa mikä vaikutti hyvältä. Amppelin paikkaa mittailin ja mallailin pariinkin kertaan, että sain sen asettumaan tukevasti narujen väliin. Lopuksi vain iso solmu amppelin alle ja lankojen tasoitus. Tuohon amppeliin olisi riittänyt varmaa 5 m pitkätkin langat, mutta parempi laittaa vähän reilummin. Kesken loppuvan narun jatkaminen siististi on aika hankala.




Omaan amppeliini valitsin kukaksi kultaköynnöksen, joka kasvattaa aika suuren juuriston. Voi olla, ettei kukkani kovin kauan viihdy tuossa amppelissa. Kuppiosa on sen verran pieni, että se on kohtuullisen äkkiä täynnä juuria.



 

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2