Kukkakurssilla Viherlandiassa

Jouluinen kukka-asetelma



Olen aina pitänyt kukista ja tottakai niitä saatava jouluksi kotia koristamaan. Silmiini osui Jyväskylän Viheraldiassa järjestetty työpaja, jossa tehtiin sienitekniikalla jouluinen asetelma. Kaikkineen työpaja kesti 1,5 tuntia ja siinä ehti hyvin tehdä yhden asetelman.

Kun menin kurssiluokkaan siellä odottivat jo työvälineet pöydällä valmiina ja tarjoilla oli pientä iltapalaakin. Muistiinapanovälineiden lisäksi työvälineiksi riittivät terävä veitsi ja sekatöörit (nuo kuvan punakahvaiset "sakset"). 

Alkuun opettaja neuvoi perusasioita ja näytti mallia noin vartin verran. Alla kuvassa opettajan malliksi tekemiä asetelmia. Matala pitkä malli sopii mainiosti esimerkiksi kahvipöytään. Sen yli on helppo seurustella vastapäätä istuvien ihmisten kanssa ilman, että täytyy kurkkia kukkien välistä:) Itse päädyin kuitenkin tekemään korkeampaa asetelmaa.
Opettajan tekemät malliasetelmat. 

Tarvikkeiksi oli kukkia tarjoilla monenlaista. Lisäksi oli mm. kaneleita, käpyjä ja joulukoristepalloja. Niistä kukin sai valita mieleisensä. Pikemminkin tuli runsaudenpula, kun kaikki näytti niin houkuttelevalta. Kukkalajikkeiksi oli valittu mm. erilaisia kestäviä neilikoita, skimmioita (värjättynä ja ilman) puuvillan oksia.




Ensimmäiseksi valittiin ruukku, johon asetelman halusi tehdä. Oasis sieniä oli jo valmiiksi vettymässä. Sieni laitetaan veden pinnalle ja sen annetaan vettyä rauhassa itsekseen. Sientä ei pidä painaa veden alle, koska se ei silloin vety kunnolla eikä niinollen kukatkaan siinä säily hyvin.


Sieni saa jäädä noin sentin verran ruukun yläreunan yli. Ruukku laitetaan täyteen vettä ja sitä mukaan kun kukat vettä imevät, pitää vettä lisätä ruukkuun. Kuvassa sienet ruukuun laitettuna. Ensin isommat palat leipäveitsellä sienestä ja siitä sitten muotoillaan ruukun yläpuolelle jäävä sieni siistiksi. Pyöristetään reunat ja viistetään sientä sen verran, että se uppoaa hyvin ruukkuun. 

Ruukku saa olla asetelmasta noin 1/3 ja kukat korkeudeltaan 2/3. Alkuun valitaan pääkukat. Itse valitsin punaisia neilikoita. Neilikoista ja muistakin kukista pitää puhdistaa varret lehdistä siltä osin, kun ne tulevat sienen sisälle. Samoin kukkaan leikataan hyvä viisto imupinta, että ne imevät veden hyvin sienestä. Asetelmaa on hyvä käännellä välillä, että näkee tuleeko asetelmasta "tasapainoinen" sekä värin että kukkien sijainnin suhteen. 


Kuvassa asetelma aluillaan, ensin neilikat, valkoista marjakuismaa ja asparakusta (vihreät oksat). Pikkuhiljaa kukkia lisää ja kun niitä alkaa olla sopivasti, on aika peittää sieni näkyvistä. Asetelmaa on hyvä katsella välillä vähän kauempaankin, niin hahmottaa paremmin, mitkä kohdat vielä kaipaavat kukkia tai vihreää. Itse en juurikaan välitä värjätyistä kukista, joten värjätyt skimmiat jätin väliin ensimmäisenä. Vihreiksi valitsin asparakuksen lisäksi salalin lehtiä. 

En meinannut malttaa lopettaa tämän asetelman kanssa ollenkaan. Pyörittelin sitä moneen kertaan ja lisäsin jotain. Mukana on muutama kanelitanko ja yllätin itseni innostumalla joulupalloista. Ne on kiinnitetty asetelman juureen rautalangalla nippuun.


Hyvin kesti asetelma jouluun ja ylikin. Reilut kaksi viikkoa.

 









  



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2