Mehiläisvahamaalausta eli encaustic art

Mehiläisvahamaalausta



Eilinen päivä meni nopeasti Jyväskylän kansalaisopistolla mehiläisvahamaalauskurssilla. Kurssia piti Heli Pietarinen, jonka töitä löytyy Loikkivat Sammakot yrityksen sivuilta. Ko. yrityksen kautta saa myös tilattua tarvikkeita, joita kuvassa näkyy. Kuvassa on esille ne perustarvikkeet, mitä työhön tarvitaan. Aloituspaketissa on ihan tähän tarkoitukseen tehty silitysrauta. Tavallisella raudalla työ ei oikein onnistu, kun se kuumenee liikaa. Lisäksi tarvitaan vahapintaista, käsiteltyä paperia. Tavalliseen paperiin väri imeytyy heti, eikä sitä voi työstää silitysraudalla. Lisäksi tietysti erilaisia mehiläisvaha värejä sekä väritöntä vahaa. Värittömällä vahalla saa mm. puhdistettua rautaa muista väreistä. Toisessa kuvan paketissa on sähköllä lämpiävä kynä, johon voi vaihtaa erilaisia teriä, jolla vahaa voi työstää. Vaihtoteriä kuvan oikeassa reunassa. 


Aloitimme kurssin harjoittelemalla silitysraudan käyttöä. Silitysraudan saa aina välillä puhdistettua väristä pyyhkäisemällä talouspaperiin (oikealla). Tavallista paperia käytetään sitten varsinaisen encaustic art työhön tarkoitetun paperin alla. 

Tässä ensimmäinen korttini, se varmaan pitää paikkaansa, että jotkut värit kuluvat toisia nopeammin. Itse olen violetin ystävä, joten todennäköisesti se loppuisi minulla ensimmäisenä. Alkuun käytimme ihan valkoisia korttipohjia. Rauta käteen pohja ylöspäin (ja johto kouraan, ettei se sotkeennu työhön). Pohjan päälle sitten sulatetaan värillistä mehiläisvahaa. Vahassa saa olla ihan reilusti pigmenttiä, että se kortista erottuu. Sitten vaan vedetään väri kortin yli vasemmalta oikealle (jos olet oikeakätinen). Vahaa voi sen jälkeen työstää uudelleen. Se sulaa aina, kun raudalla korttia käsittelee. 


Alkuun teimme erilaisia abstrakteja töitä ja harjoittelimme raudan käyttöä ja sitä, miten väriä saa työstettyä. 

Seuraavaksi harjoittelimme maisemien tekoa. Niissä kortti käännettiin pystysuuntaan ja väri levitettiin ylhäältä alaspäin. Ensin taivas, sitten horisontti ja lopuksi vesi/maa. Maisemassa eteneminen siis ylhäältä alaspäin ja kauempaa lähimpänä etualalla oleviin kasveihin. Korteissani olevat kukat, linnut ja valkoiset pisteet tein lämpökynällä. Maisemat ei oikein tuntunut mun jutulta. Ehkä nekin, jos harjoittelisi enemmän. 


Maisemien jälkeen kokeiltiin kynttilöiden tekemistä. Osoittautui yllättävän hankalaksi saada kynttilä suoraan, vaikka muuten tekniikka on yksinkertainen.


Kortteihin saa lisää ilmettä käyttämällä erilaisia värillisiä pohjia tai valmiiksi leimattuja kortteja. Tässä kokeiluni korteilla, joissa pohjalla oli valmiiksi kuusileima ja joulupukin reki poroineen. 


Mielenkiintoinen kokeilu oli myös nenäliinapohja. Eli nenäliinasta otettiin yksi ohut kerros ja mytättiin kunnolla ruttuun. Sen jälkeen ko. liinakerros liimattiin korttiin kiinni värittömällä mehiläisvahalla. reunojen yli mennyt osuus leikattiin pois ja sen jälkeen korttiin laitettiin värillistä vahaa ihan kuten noissa muissakin töissä. Vasemmanpuoleisessa työssä päällä hopealla oleva "kasvi" on tehty kynällä. Tätä tekniikkaa voisin kokeilla enemmänkin, millaisia kuvioita nenäliinalla saa aikaan. osa kokeili myös talouspaperia ohuena kerroksena. Sekin toimi ihan hyvin. 

Viimeisimpänä vielä mustalle korttipohjalle valkoisella mehiläisvahalla tehty puukuva. Ei siitä ihan sellaista tullut, kun toivoin. Lisää harjoitusta vaatii tämä tekniikka. Tämä kuva on tehty niin, että ensin mustalle kartongille on levitetty valkoista väriä ja sen jälkeen raudalla on otettu pois valkoista, jolla on saatu mustat puunrungot näkyviin. Lunta puihin voin tuputtaa sulattamalla raudalla vahaa ja kastamalla siihen paperia tai pesusientä. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2