Jouluvalmisteluja

Maustekakkua jouluksi


Jouluaskartelujen lisäksi tykkään leipoa jouluksi herkkuja. Kuvassa maustekakku, jonka tein jo jokin aika sitten pakkaseen tekeytymään. Liekö pohjoisen murretta tai mitä, mutta opin lapsena kutsumaan näitä kuivakakkuja leikkelekakuiksi. Minusta täysin loogista, leikkeitähän siitä otetaan, siis palasia. Suurin osa tuttavistani pyörittelee kuitenkin silmiään, kun puhun leikkelekakuista. Mutta se niistä murteista.


 Pohjareseptin ja ohjeen tähän kakkuun löysin Annin uunissa blogista.
En ole koskaan ollut niin kovin orjallinen noudattamaan mitään reseptejä, joten tätäkin muuntelin jonkun verran. Mausteeksi laitoin mm. piparkakkumaustetta neilikan sijaan ja lisäsin taikinaan kaksi paketillista hedelmämixiä. Tykkään, että nuo hedelmät ovat pienempinä palasina, ne sekoittuva tasaisemmin taikinaan kuin esim. kokonaiset koristekirsikat.












Kakkuvuoan voitelen juoksevalla margariinilla, jos sitä sattuu löytymään ja ellei vähän pehmenneellä margariinilla. Korppujauhoja minulla ei ole koskaan, joten mannaryynit ajaa oikein hyvin saman asian. 









Kun aina vähän muuntelen noita reseptejä, niin pitäähän se jollain lailla varmistaa, että kakkua voi syödä, ennen kuin sen lykkää tarjolle muille. Siksi teen usein taikinaa pikkuisen reilummin ja laitan loput pieniin muffinssivuokiin. Ne voi sitten syödä maistiaisiksi ja itse kakku säästyy kokonaisena.




Sitten vaan kakku ja vuoat uuniin ja välillä varmistus coctail- tai tulitikulla, että joko on kypsää!
Mukavaa joulunodotusta kaikille! Enää ei ole monta yötä.












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2