Melkein valmista

   



Tonttuja tulossa

Siinä ne nyt roikkuu ämpärissä pää alaspäin ensimmäiset tonttu "parat". Ulkona sataa sopivasti lunta, että on oikein hyvä keli aloittaa betonitonttujen teko. Olen jo jonkun aikaa katsellut netissä erilaisia betonisia tonttuja, joita ihmiset on tehneet ja sitten maalanneet ja koristelleet kuka milläkin tavalla. Pakkohan sitä oli sitten ruveta itsekin kokeilemaan.
 

Facebookissa BetoniaskartelutarvikeKirppis -ryhmässä oli tosiaan myynnissä vaikka kuinka monta erilaista muottia tonttujen tai haltijoiden tekoa varten. Itse päädyin tilaamaan samalta myyjältä kaksi erilaista muottia. Toinen on minusta enemmän haltija tms. ja toinen selkeästi tonttu. Muotit tuli sovitusti ja ihanan ystävällisesti ohjeita perään.



Sen ainoan kerran, kun betonista kurssilla olen mitään tehnyt, käytimme betonia karkeudella s30. Tonttuihin kuitenkin valitsin hienojakoisempaa tasoitetta, webervetonit 3100. FB ryhmästä löytyi kommentteja, että tuo on toiminut hyvin muotteihin tehdessä. Tuo tasoite ei pöllynnyt ihan niin pahasti kuin edellinen betoni, mutta hengityssuoja on hyvä olla, kun tasoitetta sekoittelee ja homma on hyvä tehdä ulkona. Minulla ei ole ollut tuohon sekoittamiseen mitään sen kummempia erikoisvälineitä. Vanhalla muovisella kauhalla sekoittelin niin kauan, että massa oli tasaista. Noihin kahteen tonttumuottiin ei tasoitetta paljoa mennyt, joten kerralla tein ehkä litran verran "mäskiä".





Saamani ohjeen mukaan otin riittävän ison muovisen kannellisen astian eli tässä tapauksessa ämpärin. Muotin pitää mahtua roikkumaan niin, ettei se ota ämpärin pohjaan tai seiniin kiinni. Pienempi muotti olisi mennyt muuhunkin astiaan. Ja sitten ämpärin kanteen reiät, joista muotit pistetään roikkumaan alaspäin. Sekoitin massasta tosi juoksevaa (suunnilleen jogurtin vahvuista) ja ravistelin ja puristelin muotteja, että massa leviäisi tasaisesti joka koloon eikä tasoitteeseen jäisi ilmakuplia. Loput laastit (kuivan jauheen) kaadoin säkistä kahteen kannelliseen ämpäriin, jossa ne toivottavasti säilyvät käyttökelpoisina eikä koko talo ole lastipölyssä. Tuosta 20 kg säkistä tulee nimittäin muutama tonttu, jos saan ne muoteista pois niin, että molemmat muotti ja tonttu säilyvät ehjinä.

Nyt sitten vaan odotellaan ainakin päivä ehkä kaksi, että massa ehtii kuivua kunnolla. Siinä ne muotit nyt sitten roikkuvat kuivumassa ämpärissä. Muotin reunan vedin kiinni ilmastointiteipillä vielä ämpärin kanteen, että muotit pysyvät varmasti paikallaan. ne olisi voinut kiinnittää kanteen nastoillakin, mutta ei nyt juuri sellaisia sattunut löytymään. Ohjeeksi sain, että muotit kannattaa puhdistaa huolellisesti (saippuapohjainen pesuaine ja vesi) ja kuivattaa (esim. hiustenkuivaajalla) sekä sen jälkeen laittaa talkkiin (vauvojen talkkia tai perunajauhoja). Muotit kannattaa säilyttää ilmavasti esim. pahvilaatikossa. Öljyä ei kannata muotteihin laittaa, koska sitä kuulemma lateksi ei kestä.  


 















Kommentit

  1. Onpas kivan näköisiä tonttuja ainakin nuo muotit, toivottavasti sinun tonttusi onnistuivat myöskin. Enpä ole aikaisemmin tiennyt, että betonin valmistaminen tuollaisiksi sisustusjutuiksi muoteissa olisi jokin juttu. Jotenkin betoni itsestään kuulostaa niin rakennusaineelta pelkästään minun korvaani. Kiva kuulla ja pitääpä itsekin ruveta selvittelemään tarkemmin, sillä haluaisin jotain vastaavaa ruveta tässä lomalla touhuilemaan, niin miksi ei voisi koittaa betoniakin. Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei

      Betoni taipuu moneen. Tänä kesänä olen tehnyt ovistoppareita, portaan ja raparperista kuviot koristelehteen. Niistä postaukset vielä tekemättä. Tein postauksen myös noista tontuista maalattuna. http://enemmaninnokaskuinviisas.blogspot.com/2019/11/maalatut-tontut.html?m=1

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2