Rujon kaunista


Betonikurssin tuotoksia osa 2


Yksi betonikurssien tyypillisimpiä töitä lienee erilaiset kukkaruukut. Tässä ruukussa on valun apuna käytetty pellavakankaasta ommeltua nelikulmaista kangaspussia. Silloin, kun sementtiin kastetaan kangasta kannattaa seoksesta tehdä selvästi löysempää kuin muuten sementtiä muottiin laitettaessa. Kangas nimittäin imee sementistä ison määrän nestettä ja sementti imeytyy paremmin kankaaseen, kun se on juoksevampaa. Omat kaksi kukkapurkkiani portin pieleen tein kahteen samanlaiseen muottiin. Minulla oli muovisena ulkomuottina 5 kg jogurttipurkit, jotka ovat jossain vaiheessa kulkeutuneet kotiin työpaikan ruokalasta täynnä simaa tms. Neliön muotoisia muotteja on suht hankala löytää ja siksi olin tyytyväinen näihin omiin löydöksiini. Tosin neliönmuotoisen sisämuotin löytäminen olikin sitten hankalampi juttu. 

 

Ensiksi kastelin ompelemani kankaisen pussin kunnolla märäksi vedessä. Sen jälkeen asettelin pussin sisälle muoviseen jogurttiastiaan, jonka pohjalle oli laittanut reilun kerroksen hiekkaa. Sisämuottina käytin muovipussin sisälle laitettua maitopurkkia, jonka täytin hiekalla. Sisämuotissa pitää olla jotain painona, koska muuten se ei pysy tukevasti paikoillaan. Täytin kangaspussin ja sisämuotin väliä sementillä samaan aikaan, kun laitoin kangaskassin ja ulkomuottina toimivan muoviastian väliin hiekkaa. Näin jälkiviisaana olisi kannattanut jättää muoviastian ja kankaan välistä hiekka pois ja ainoastaan öljytä muovipurkki reilusti ruokaöljyllä. Ruokaöljyn ja hiekan idea on se, ettei sementtiruukku tartu astiaan kiinni, vaan sen saa jälkikäteen irrotettua. Mitä isompi työ sitä kovempi urakka on yleensä työn irrottamisessa. Samoin seuraavalla kerralla koitan etsiä sisämuotiksi jonkun sopivan kokoisen pahvilaatikon tai teen sen itse tukevammasta pahvista. Nyt sisämuotti painui jonkun verran kasaan ja ruukun seinistä tuli paksummat kuin suunnittelin. Sen seurauksena tietysti jää kukan mullalle vähemmän tilaa. Kun sementti on laitettu muottiin, sitä kannattaa taputella tai ravistella, että sementistä poistuvat ilmakuplat ja että sementti asettuu tasaisesti muottiin. Narun laitoin jo tässä tekovaiheessa pussin ympärille, että sain pussiin enemmän muotoa.

  

Kun ruukku oli ollut muotissaan kuivumassa useamman päivän, irroteltiin muotti pois. Itse leikkasin ulkomuotin suosiolla pois, kun koputtelu ja ravistelu ei näyttänyt vaikuttavan mitään. Sementti ruukku oli ja pysyi muovipurkissa. Tässä tapauksessa hiekka ei asettunut ulkomuotin ja sisämuotin väliin ihan niin tasaisesti kuin toivoin. Siksi ruukut näyttävät joka reunasta hyvinkin erilaisilta. Osassa kohtia kangas oli osunut muotin reunaan eikä toivomani "säkkivaikutelma" ole ihan niin hyvä. Muotista irrottamisen jälkeen harjasin tarttuneet hiekat ruukun ulkopuolelta pois. Samoin sisämuotin muovipussi oli jymähtänyt sementin sisään turhan tiukkaan. Suurimman osan siitä sain revittyä pois ja toisaalta eihän se ulospäin näy. En tehnyt ruukkuihin pohjaan reikiä, koska ruukut tulevat talon lipan alle eivätkä ole suorassa vesisateessa. Laitoin ruukkuun pohjalle kourallisen vähän isompia kiviä toimimaan tarvittavana salaojana ja sitten vain multaa ja kukat. Tällaiset niistä sitten tuli. 

 


  

   

Kommentit

  1. Upea ruukku. Betoni on mahtava aine ja lopputulos tälläkin kertaa rouhean tyylikäs. Tykkään kovasti!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2