Oi sanoi siili olen.....

Betonikurssin tuotoksia osa 1



Tunteellinen siili
Oi, sanoi siili,
olen tunteellinen siili,
olen hyvä, kiltti, hellä.
Ja kelläpä, kellä
on vastaansanomista?

Se vain on surullista,
että piikkikuoren alla
siilin hellyys piili.

Oi, sanoi siili,
olen surullinen siili,
niin yksinäinen jotta!

Ja se on aivan totta:
Se yksinänsä eli
ja piikein piikitteli,
ja piikkikuoren alla
sitten itkeskeli.

-- Kirsi Kunnas


Viikonlopun (lauantai-sunnuntai) kestänyt betonikurssi on nyt takanapäin. Viikonlopun aikana sain läträttyä erilaisiin muotteihin oni 70 kg betonia. Enemmän kuin kuvittelin. Ja vielä jäi monta juttua kokeilemattakin. Ensimmäiseksi teille esittelyyn siili, jonka tein. 

Betonina tässä ja muissakin töissä joita kurssilla tein, on sementtilaasti Lakka s30, joita minulla oli alun perin kaksi 25 kg säkkiä varattuna ja kurssilla ostin lisäksi toiselta kurssilaiselta ylijääneen vähän vajaan säkin. Materiaali on suhteellisen edullista, tuon 25 kg säkin hinta on 5-7 € ja muotiksi käy vaikka mikä. Mielikuvitusta peliin ja betonia voi valaa mitä erikoisempiin muotteihin. Laastin sekoittelimme käsin ulkona siksi, että sekoitettaessa pöllyää melkoisesti. Kannattaa ensin kaataa sekoitusastiaan vesi ja vasta sitten lisätä siihen sementtiä, niin pöllyää vähän vähemmän. Kumikäsineet on hyvät olla käytössä, betoni kuivattaa käsiä tosi paljon. Samoin hengityssuoja oli ihan paikallaan sekoitusvaiheessa. Se kuinka juoksevaa sementtiseoksesta kannattaa tehdä, riippuu paljon siitä, mitä sementistä aikoo tehdä. Siiliä tehdessä käytin vähän paksumpaa mäskiä. Nyrkkisääntö on, että kun betoniseoksesta saa muotoiltua pallon kourassa, niin se on aika sopivaa. Ja sitten kättä ravistellessa pallo leviää. Itse käytin sekoitusastiana ihan tavallista ämpäriä ja sekoittelin puutarhalapiolla. 

Siili on tehty mättämällä betoni sukkahousun sisälle ja solmimalla sukkahousun pää sitten solmuun. Solmu kannattaa käännellä siilin alle, niin se ei jää rumasti näkyviin. Kun siili oli kuivunut ja kovettunut irrottelin sukkahousun. Yleensä kaikissa töissä kannattaa käyttää vaaleita sukkahousuja (ei mustia) ihan vaan sen takia, että jos sukkahoususta jää jotain työhön, niin vaalean värinen häviää paremmin työhön. 

 

Asettelin siilin hiekalla täytettyyn vatiin. Hiekalla sain siilin tuettua paremmin haluamaani muotoon. Edelleen hämmästelen sukkahousujen kestävyyttä tässä projektissa. Yleensä kun sukkahousuja vetää jalkaansa, ne hajoavat todella helposti, mutta karkeaa "betonimössöä" niihin sai mättää ihan huolella ja kun tökin nauloja siilin piikeiksi ja ruuvit silmiksi sukkahousu kesti ihan ilman ongelmia.  Sukkahousun sisälle laitettu betoni alkaa kuivua ja kovettua yllättävän nopeasti, joten työ kannattaa asetella haluttuun muotoon nopeasti. Työn annoin kuivua sitten rauhassa useamman päivän ennen kuin otin sen pois hiekasta ja poistin sukkahousun. Siili löysin paikkansa kotipihastamme ankkurin vierestä. Jos ihan turvallisuussyistä asettelin siilin paikkaan, jossa kukaan ei vahingossa astu sen päälle. Sen verran pahaa jälkeä nuo siilin piikit tekee varomattoman jalan alla. 









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2