Koruja ja muruja

Pikkusievää näpertelyä



Savesta kuin savesta tuppaa aina jäämään yli sellaisia palasia, ettei oikein tiedä mitä niillä tekisi. Ja nuukana ihmisenä ei niitä roskiinkaan voi heittää. Viime vuodelta minulla jäi yli sekä mustaa että valkoista posliinisavea, joista sitten väsäilin erilaisia pieniä korujen aihioita. Erimuotoiset pienet posliininpalaset ovat myös hyviä lasituskokeiluihin ja mosaiikkitöihin. Kansalaisopiston ryhmässä, jossa olin, oli eräs rouva tehnyt "pikkusilppua" ihan tarkoituksella mosaiikkitöitä varten. 



Tässä valkoisesta posliinisavesta tekemiäni "koruja", jotka on jo raakapoltettu. Kaulitsin savesta ohuen levyn ja otin siitä sitten pienillä leivontamuoteilla palasia. Kuvan "korut" ovat noin 2 cm korkeita. Sen jälkeen tein niihin reiät ripustusta varten ja painelin koloja ohuella puutikulla. 







Polttouuniin meneviä töitä ei voi lasittaa jokapuolelta ellei niitä saa jonkunlaiseen telineeseen. Jos lasitetta laittaa työn pohjaan siten, että se on uunilevyjä vasten, tarttuu lasite ja työ levyyn kiinni todella kovaan. Pilalla on sen jälkeen sekä työ että uunilevy. Pahimmassa tapauksessa osa uuniakin, jos lasitetta valuu vääriin paikkoihin. Koska halusin kastaa osan noista koruista kokonaan lasitteeseen, ripustettiin ne polttoa varten yllä olevissa kuvissa näkyvään telineeseen. Ripustukseen ei käy mikä tahansa rautalanka, koska ne eivät kestä uunin kuumuutta. Sekä tuossa telineessä oleva paksumpi lanka että ohuempi lanka, jota käytin koruissa on vastuslankaa. Isompien töiden esim.  kuppien lasittamiseen pohjastakin löytyy erilaisia kolmijalkoja, jonka päälle jokapuolelta lasitettu esine laitetaan. Usein myös pohja jätetään lasittamatta tai pohja puhdistetaan lasitteesta kastamisen jälkeen. 




Tässä kirkkaan keltaiseen lasitteeseen kastettuja, valoisesta posliinisavesta tehtyjä paloja. Kastoin palat useampaan kertaan vastuslangan kanssa ja silti niihin jäi kohtia, johon lasite ei ottanut tasaisesti. On se vaan vaikeaa saada tuo lasitus onnistumaan, kuten haluaisi. 



Sydämet on puolestaan lasitettu "espanjan punaisella". Kaikkiin on käytetty samaa lasitetta, mutta ylemmät sydämet on tehty mustasta posliinisavesta ja alemmat valkoisesta. Valoisia sydämiä kastelin lasitteessa moneen kertaan. Sen seurauksena lasite poltossa valui sen verran, että sydämien reijät menivät umpeen. Se ei tosin minun tapauksessani haittaa, koska suunnittelin käyttäväni noita johonkin mosaiikki työhön tms. 


Nämä antiikinvalkoiset pyörylät ja sydämet on lasitettu vain toiselta puolelta Kerasililta ostamallani Spectrum 1144 sivellinlasitteella. Sellaista tällä kertaa. Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!


Kommentit

  1. Kauniita. Tässä tuli itsellekin paljon uutta tietoa. Kiitos :)

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä! Kannattaa lukea tuo juuri laittamani postaus varoittavista esimerkeistäkin. Kyllä kantapäästä on välillä pitkä matka päähän, kun kaikki pitää oppia vaikeimman kautta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2