Raunioruukku

Valusavesta vähän erilaista





Tällä kertaa kokeilin valusavesta vähän erilaista työtä. Valusavea voi ostaa valmiina "vellinä" ämpärissä. Savivelli kaadetaan kipsimuottiin, jossa sen annetaan olla noin 10-45 minuuttia. Aika riippuu monesta eri asiasta: siitä kuinka iso muotti on, ilman lämpötilasta, kuinka paksu astiasta halutaan ja kuinka paksua valusavi on. Kipsimuotti imee vettä pois savesta ja muotin reunoille alkaa kovettua astia. 



Kuvassa yllä astia vielä kuivumassa muotissa. "Raunioruukkuni" tein niin, että laitoin kipsimuotin vinoon ja kaadoin sen reunaa myöten täyteen. Sen jälkeen savi oli muotissa noin 15 minuuttia. Ylimääräinen vielä vellinä oleva savi kaadetaan nopealla liikkeellä takaisin ämpäriin, ettei siitä jää valumia ympäri astiaa. Astia oli sanomalehtien päälle laitetuilla rimoilla nurinpäin jonkun aikaa, että loppu ylimääräinen savi valui pois muotista. Sen jälkeen nuo "ristikot" on pursotettu palloruiskulla samasta valusavesta. Välillä kääntelin muottia, että sain taas seuraavan osan pursotettua. Kun työ on kuivunut jonkun aikaa, se otetaan varovasti pois muotista ja jätetään kuivumaan lisää ennen raakapolttoa. 

Ennen raakapolttoa vähän kuvunutta (nahkakuivaa) työtä voi vielä korjailla seenalla, sienillä tai ihan sormella ja vedelläkin tasoittelemalla. Seenoja myydään valmiinakin, mutta muovisesta rasiasta sellaisen voi helpostin leikattua itsekin. Esim. ohuesta kirkkaasta karkkirasian kannesta leikatut toimivat hyvin. Tästä ruukusta tuli niin ohut, että sitä ei paljonkaan uskaltanut työstää ennen raakapolttoa, ettei se vaan hajoa. 



 Kuvissa yllä ruukku raakapolton jälkeen. Ruukku onneksi kesti polttamisen halkeamatta. Lasitin ruukun Varnian antiikinvalkoisella  kiiltävällä lasitteella. Se sopi minusta loistavasti tähän työhön, jossa tasainen yksivärinen lasite olisi ollut minusta aika pliisu. Kuvassa alla, työ lasitettuna, matkalla lasituspolttoon. Koska ruukku on niin ohut, pitää se kastaa nopeasti lasitteeseen ettei lasitekerroksesta tule liian paksu. Pahimmassa tapauksessa työ hajoaa lasituspoltossa, jos lasitekerros on liian paksu verrattuna työn paksuuteen. 


Ja tällainen siitä sitten tuli. Antiikinvalkoinen lasite tekee beigejä ja vihrertäviä kuvioita minusta tosi hauskalla ravalla röpelöisiin savipintoihin. 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2