Keskeneräisten viimeistelyä - kaappien kätköistä

Poppana - paperinaru kukkakimppu





Aikanaan ihmettelin kauheasti, että miksi ihmiset jättävät aloitetun käsityön tai askartelun kesken. Nyt huomaan, että vuosien varrella omaankin kaappiini on jäänyt keskeneräisiä töitä. Päätin ensimmäiseksi tehdä loppuun joskus 80-90 luvun taitteessa tekemäni poppanasta ja paperinarusta kudotun kukkakimpun aihion. 

Ensin kudoin siis kangaspuissa poppanasta ja paperinarusta kaksi erilaista "liinaa". Kudelma on noin 50 cm leveä ja reilun metrin mittainen. Paperinarua on kudottu poppanan väliin ja jätetty molemmista päistä eri mittaisille halpsuille. Alkuun kudoin noin 25 cm pelkää poppanaa, josta tulee kimpun ulkokuori ja se peittää tuon paperinaru-poppana kudoksen vähän levottoman ulkonäön. 




Kukka- tai lehtikimpusta, kuinka vaan, tulee ilmeikkäämpi jos paperinaru ei ole aivan yksivärinen. Valitsin aikanaan noihin omiinkin töihini sekä yksivärisiä että monivärisiä naruja. Värit tulevat hauskasti näkyviin, kun narua puretaan. Naruja ei tässä vaiheessa kannata juurikaan oikoa, avatut narut laskeutuvat kauniimmin ja näyttävät luonnollisemmalta, kun niiden antaa olla kiharalla mikä narurullalta tulee. 



Kun "liina" on kudottu, avaraan paperinarut lehdiksi. Kierretään vaan narua haluttu matka auki narun päästä. Homma on helppoa ja kaikikista lehdistä ei todellakaan tarvitse tulla saman mallisia ja kokoisia.

    

Sen jälkeen silitin vielä liinan ennen kahtia taittamista ja rullalle kiertämistä. Liinat kun olivat olleet taitoksilla ja vähän mytyssä kaapissa vuosia, niin päätin oikoa kurtut ennen rullausta. Silityksen jälkeen siis taitoin liina kahtia siten. että kaikki narut jäävät samaan suuntaan ja silitin vielä kertaalleen taitteen tiukaksi.




Ja sen jälkeen tiukalla rullalle siten, että se pää liinasta jossa ei ole poppanaa kudottuna jää päällimmäiseksi. Liinan pään, jossa näyvät punaiset kuteet käänsin vielä sisäpuolelle.  Rullan laitoin kiinni kuminauhalla ompelemisen ajaksi. Poppana on siitä kiitollinen materiaali, että siihen "uppoaa" vähän epäsiistimpikin ompelujälki, jolla ompelin kimpun kiinni. 

    
 
Poppanakude tiukalla rullalla on tukeva ja valmiina "kukkakimppu" pysyy vakaasti pystyssä ihan itsekseen. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2