Valokuva posliinisavelle

Valokuvan siirto posliinisavelle


Siinä se nyt on valmiina odottamassa paketointia. Olen vähän arka antamaan tekeleitäni lahjaksi. Mietin päällimmäisenä, että jos lahjan saaja ei lämpene teokselle ollenkaan, niin kuinka nolostuttavaan tilanteeseen hänet asetan. Tämän kuitenkin päätin laittaa joulupakettiin ja lahjoitaa kuvan pikkutyölle, joka nyt on jo varttunut aikuiseksi. 




Mutta miten "taulu"syntyi. Ensin tein valkoisesta posliinisavesta kehyksen. Se on kooltaan noin 25 cm*25 cm. Posliinisaven kaulitsin mahdollisimman ohueksi ja painoin siihen kuvioita erilaisilla lehdillä ja oksilla, mitä kävelylenkin varrelta mukaan tarttui. 





Raakapolton jälkeen käsittelin kehyksen rautaoksidilla. Rautaoksidia levitetään ensin kerros ja sitten se pyyhitään pois suuremmalta osin, vain kuivoihin jätetään oksidia antamaan väriä ja korostamaan kuvioita.

Rautaoksidin päälle levitin vielä kirkkaan mattalasitteen kehyksen reunoihin. Keskelle ei lasitetta voi laittaa. Muuten kuva ei tartu siihen.

Muista käyttää suojakäsineitä aina lasitteiden ja rautaoksidin levityksessä!








Lasituspolton jälkeen kehys näyttää oikealla olevan kuvan näköiseltä. Rautaoksidin ruskea muuttuu vihreäksi ja kuviot tulevat näkyviin. 











Viimeinen vaihe on kuvan siirtäminen kehyksen keskelle. Tarvitaan siis sopiva valokuva. Sen jälkeen valitusta kuvasta otetaan mustavalkoinen valokopio. 

Kuvan siirtämiseen käytin askarteluliike Askarellista hankkimaani Pentart Glossy Varnish lakkaa. Ilmeisesti tuossa toimisi melkein mikä tahansa lakka, mutta päätin kokeilla ihan askarteluun tarkoitettua lakkaa lattialakan sijaan.  

Lakkaa levitetään ensin savikehykselle reilu kerros siihen alueelle, mihin kuva on tarkoitus siirtää. Lisäksi lakkaa levitetään valokopioidun kuvan päälle, sen oikealle puolelle. Sen jälkeen valokopio laitetaan kuva kehyksen päälle, lakkapuolet vastakkain ja annetaan kuivua varmasti kuivaksi. Itse annoin kuvan kuivua kehykseen kiinni useamman päivän. 

Tässä kohti olin hiukan epäuskoinen, että kuva oikeasti kiinnittyisi savelle, kun paperille kopioidusta kuvastakin oli näkyvissä vain nurja valkoinen taustapuoli. Kun lakkaus on kuivunut, hierotaan paperi pois varovasti veteen kostutetuilla sormilla. Paperin pois hierominen kannattaa tosiaan tehdä varoen, ettei koko kuva lähde mukana. Sieltä se kuva kuitenkin tuli näkyviin. Annoin kuvan kuivua taas sen jälkeen, kun olin hieronut paperin pois kuvan päältä. Sen jälkeen lakkasin kuvan vielä kertaalleen samalla Glossy Varnish lakalla, että se kestää kevyen pyyhkimisen.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!



Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2