Himmeleitä

Himmeli hommeleita























Olin jo pitkään miettinyt, että haluaisin kokeilla himmelin tekemistä. Vähän hirvitti, uskallanko lähteä edes kokeilemaan. Olin kuullut useampiakin tarinoita siitä, miten himmelin teko ei ole niin helppoa kuin miltä näyttää ja siitä miten oljet hajoaa jne. Tekeminen osoittautui kuitenkin huomattavasti peloteltua helpommaksi. 


Työmatkalla Helsingissä poikkesin Askarelliin ja sieltä tarttui mukaan läjä tarvikkeita. Olisi ehkä kannattanut etukäteen vähän tutkiskella himmeleiden malleja ja miettiä tarvikkeiden määrää. Tapani mukaan ostin varmuuden vuoksi kaikkea vähän reilusti, ettei vaan mikään lopu kesken tekemisen. Voipi olla, että teen noista tarvikkeista himmeleitä vielä kymmenen vuoden päästäkin.



Ensimmäiseksi päätin kokeilla minihimmeliä, jonka ohjeen onnistuin löytämään Aleksin ja Janin blogista "Kaikki paketissa". Oli niin selkeät ja helpot ohjeet, että rohkaistuin kokeilemaan. Linkki em. blogin ohjeeseen:
https://www.kaikkipaketissa.fi/2018/11/diy-minihimmeli-ja-himmelin-historia.html

Himmeli lasiputkista



Oma himmelini on tehty Askarellista löytyneistä kierteisistä kullanvärisistä Preciosa lasiputkista, jotka ovat todella ohuita.  Kuvan minihimmelin pidemmät putket ovat 6 cm pitkiä ja lyhemmät 3 cm. 


Himmelin kokoamiseen käytin ohutta metallista vastuslankaa, joka sopi onneksi putkesta läpi. Putki on tosiaan niin ohut, etten tiedä kuinka pienellä neulalla siihen lankaa olisi pitänyt ujuttaaa. Lisäksi epäilen, ettei lanka välttämättä kestä lasiputkien hankaamista.

Rautalangan taivutteleminen oli huomattavasti hitaampaa kuin toisen olkihimmelin tekeminen langalla. 












Minihimmelin jälkeen tein vielä toisenkin himmelin lasiputkista. Virikkeitä hain Pirkko Kuuselan "Himmeli kirjasta". Kirjassa on todella monta erilaista ohjetta ja valmiiksi laskettuna paljonko ja minkä mittaisia olkia kuhunkin himmeliin tarvitaan. 





Perusneliön tekemistä harjoittelin kirjan ohjeen mukaan. Valitsin kirjan "Tapa 1" vaihtoehdon. Siinä koko perusneliön saa tehtyä yhdellä langalla eikä lankaa tarvitse pujottaa minkään oljen tai lasiputken läpi kahteen kertaan. Lasiputket varsinkin olivat niin ohuita, että vastuslangan pujottaminen uudelleen saman putken läpi olisi ollut hankalaa ellei mahdotonta.










Kuvassa oikealla toinen lasiputkihimmeli, johon varioin erilaisia perusneliöitä 60 mm, 30 mm ja 10 mm pitkisät lasiputkista sekä kullanvärisistä helmistä, jotka myös löysin Askarellista.


 




Ja vielä muutama kuva lähempää lasiputki himmelin eri osista. 












Olkihimmeli

Lasiputkihimmeleiden jälkeen kokeilin olkihimmelin tekemistä. Valmiit oljet, jotka ostin, olivat noin 21 cm pitkiä. Niistä leikkasin saksilla sopivan (ohjeen) mittaisia palasia. Saksilla leikkaaminen ei ole paras tapa pätkiä olkia. Terävä "kirurgin veitsi" tai jonkunlainen leikkuri varmaan toimisi paremmin. Nyt osa oljista lyttääntyi tai halkesi leikatessa. Samoin leikkaaminen oli aika hidasta eikä kaikista pätkistä tullut ihan tasamittaisia. Toki minua kärsivällisemmällä onnistuu varmasti paremmin. Lisäksi mietin, olisiko olkia pitänyt kuitenkin vähän kostuttaa ennen käsittelyä. Luulen, että seuraavan himmelin kohdalla kokeilen sitä. 






Olkihimmeliini otin mallin em. Pirkko Kuuselan "Himmeli kirjasta". Valitsemani malli oli Piia, jota hieman muunsin mm. olkien pituuden suhteen. 

Perusneliön teko kirjan ohjeen mukaan oli helppoa, kun kaikki oljet olivat saman mittaisia.  Erimittaisen perusneliön (ylemmät oljet pidempiä) tekeminen vaatikin vähän pähkäilyä, mihin väliin pidemmät oljet laittaa. Tavoitteeni oli edelleen tehdä neliö kirjan ohjeella niin, ettei lankaa tarvitse pujotella moneen kertaan saman oljen läpi tai katkoa välillä. 






Alun tein samoin, kuin kirjan ohjeessakin. Kolme lyhempää olkea kolmion muotoon. Sen jälkeen kaksi kiinni, että viereen muodostui toinen kolmio ja vielä kolmas. 









Sen jälkeen kaksi pidempää olkea kuvan osoittamalla tavalla kiinni ensimmäisen kolmion alakulmaan.







Olkien välille on hyvä tehdä pieni solmu, joka pitää aina uuden liitoskohdan paikallaan. 

Kun kaksi pidempää olkea solmitaan kiinni ja nostetaan kulmasta ylös, alkaa erimittaisen perusneliön muoto  hahmottua.

Sen jälkeen kaksi muuta pidempää olkea enää kiinni ja neliö on valmis. 











Olkihimmeliä kokosin vähitelleen. Ensin tein isoimmat viisi perusneliötä ja ne kiinni toisiinsa, kuten kuvassa näkyy.


Sen jälkeen keskimmäisestä (ylimpänä olevasta ) isosta  peruneliöstä neljä pidempää olkea kiinni alaspäin "nuoleksi", johon keskimmäiset uudet neliöt kiinnittyvät. Näissä käytin koko oljen alkuperäisen mitän 21 cm. nämä oljet olisivat saaneet olla vieläkin pidempiä, mutta minulla ei ollut.

Olen tyytyväinen ensimmäiseen olkihimmeliini. Aikaa meni kaikkiaan varmaan noin 5 tuntia suunnitteluineen ja olkien leikkaamisineen. Seuraavalla kerralla sujuu varmasti jo nopeammin.

Himmelin kuvaaminen osoittautui myös kohtuullisen haastavaksi, miten saada himmelin muoto näkyviin. Siksi useampi kuva vähän eri kulmista, josko niistä saisi käsityksen.















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2