Pisanka ja muita venäläisiä maalaustekniikoita, harjoittelua paperille

Pisanka harjoittelua

Venäläisiin maalaustekniikoihin ja koristeluperinteeseen tutustuin ensimmäistä kertaa, kun osallistuin pääsiäismunien Pisanka -maalauskurssille. 

Pääsiäismunista innostuneena ilmoittauduin yhdeksi talveksi, kerran viikossa, Pisanka -maalaus kurssille. Olin kuvitellut maalailevani munia koko talven, mutta huomasinkin harjoittelevani useita erilaisia venäläisiä maalaustekniikoita. 

Aluksi maalailimme harjoituksia opettajan ohjauksella ja hänellä olleissa kirjoissa olevien mallien perusteella. Ja tietysti aloitimme paperilla. Kurssin kuluessa siirryimme maalaamaan erilaisia puisia esineitä: munia, tarjottimen, puisille lasinalusille, osa jopa maatuskoita. Omista puukoristeluistani myöhemmissä postauksissa lisää. 

Alla paperille maalailtuja kukka ja lehti harjoituksia erilaisilla tekniikoilla. Värit eivät ole tyypillisiä venäläisessä maalauksessa käytettyjä, vaan käytin "taiteilijan vapautta" tehdä kuvioita erilaisilla yhdistelmillä. Useissa tekniikoissa on tarkkaan "määrätty" mitä värejä kuuluu ja on sopivaa käyttää. Ja jokin tekniikka tai tapa koristella ja maalata, saattaa peräisin hyvinkin pieneltä maantieteelliseltä alueelta, jopa muutamasta pikku kylästä. Esim. oikealla alhaalla olevat kelta-puna-oranssit kukat ovat Nolin tekniikan harjoittelua. 



Venäläisissä koristeluissa nousee usein erille symmetria. Kuviot ovat muodostelmassa, joka kauempaa tarkasteltuna näytää ympyrään asetellulta. Tai kuviot toistuvat muuten peilikuvina toisilleen. Alla yksi harjoitus, jossa olen koittanut tehdä symmetristä kuviota (siinä kuitenkaan onnistumatta). Näitä voimakkaita oransseja värejä ei juurikaan alkuperäisessä venäläisessä taiteessa näe, ainakaan meillä olleissa malleissa. 

Alla suoraan yhdestä kirjasta otettu malli, jota kaikki harjoittelimme. Eihän siitä tietysti täsmälleen mallin näköinen tullut, mutta jotain siitäkin harjoituksesta jäi kytemään mieleen.


Lisää harjoituksia, jossa alkuun kirjan mallin mukaan aloitetusta kuviosta kehkeytyi lopulta ihan jotain muuta. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2