Makramee kurssilla osa 1
Sukellus makrameen maailmaan osa 1
Olen jo pari kertaa aikaisemmin yrittänyt makramee kurssille ja kurssi peruuntui molemmilla kerroilla osanottajien puutteeseen (ei kansalaisopiston kurssi). Tänä syksynä kansalaisopisto tarjosi kurssia ja päätin yrittää onneani vielä kertaalleen. Yllätykseni oli melkoinen, kun muutama minuutti ilmoittautumisen alettua päädyin varasijalle 15. Olin jo liki luovuttanut, kun sähköpostiin tipahti viesti, että kursseja järjestetään toinenkin toteutus ja mahtuisin mukaan. Olin niin onnellinen!
Pari viikkoa sitten oli ensimmäinen suunnittelu kerta. Kokoonnuimme muutamaksi tunniksi arki-iltana suunnittelmaan viikonlopun (la-su kurssin toinen osa) työtä ja harjoittelemaan solmuja sekä tilaamaan tarvikkeita. Opettaja kertoi aluksi yleistä makrameesta ja saimme monisteen, jossa oli muutama hyvä malleja sekä perussolmujen ohjeet.
Alkuun siis otimme kuusi noin 2 metristä punoskuteen pätkää ja grillitikun, johon harjoittelimme solmuja. Narunpätkät taitettiin kahtia ja kiinnitettiin grillitikkuun leivonpää solmuilla. Ensimmäinen rivi tehtiin sitten kohosolmuja vasemmalta oikealla ja sitten takaisinpäin oikealta vasemmalle vinoja kohosolmuja. Yllättävän vaikeaa kääntää solmun teko peilikuvaksi. Kohosolmujen lisäksi harjoittelimme vielä kaksoistasosolmuja ja nirkkoreunaisia kaksoistasosolmuja.
Olin jo aikaisemmin hankkinut itselleni Fanny Zedeniuksen "Makrameen maailma"-kirjan ja ihastellut siinä olevia ohjeita. Sattumalta opettajalla oli saman kirja. Minusta tuo vaikuttaa oikein selkeältä teokselta. Kirjassa on neuvottu 34 erilaista solmua (toki huomattavasti vähemmällä pääsee alkuun) ja siinä on monta erilaista mallia, joilla pääsee hyvin alkuun.
Itselleni tyypilliseen tapaan olin tietysti valinnut kirjasta sen suurimman ja työläimmän mallin tehtäväksi, josta opettaja lausui varottavat sanansa. Kannattaisi ehkä miettiä jotain pienempiä / helpompia töitä aluksi. Osassa 2 selviää sitten miten minun kävi suurien suunnitelmieni kanssa:)
Olin itse jo ehtinyt hankkia kaupasta (Kärkkäiseltä) tarvikkeita, Lankava Oy:n Paulina punoskudetta (harmaa, jolla tein harjoituksenkin) sekä kuvassa olevia trikookuteita. Ajattelin, että nuo 1,5 € rulla kaupassa maksaneet trikookude kerät toimivat hyvin harjoitteluun. Puuhelmet valitsin puhtaasti värin perusteella enkä ollenkaan ajatellut, että niissä on aika pieni reikä. Kannattaa siis valita vähän isommalla reijällä varustettuja helmiä, niin narujen vetäminen niiden läpi käy helpommin.
Kurssille tehtiin yhteistilaus Lankavalta ja siellä onkin paremmin tarjoilla erilaisia värejä sekä Moppari kierrenarua, josta mm. sulkien teko onnistuu huomattavasti helpommin kuin punoskuteesta.
Lankavan sivut ja Paapon sivut, joista löytyy hyvin erilaisia kuteita ja värivalikoimaakin on.
Päätin siis harjoitella kotona yhden unisiepparin verran ennekuin varsinaisena kurssi viikonloppuna aloittaisin unelmieni seinävaatteen solmimisen. Unisieppareita varten olin ostanut Askarellista valmiiksi kaksi erikokoista metallista rengasta.
Malliksi otin "Makrameen maailma" -kirjasta Eden -unisiepparin. Tosin ei siitä sitten lopulta ihan mallin näköistä tullut, mutta se ei onneksi makramee töissä haittaa. Päin vastoin, töitä voi varioida hyvin vapaasti. Kirjan ohjeilla ja kurssin muutaman tunnin harjoittelulla pääsin hyvin vauhtiin. Tällainen siis ensimmäisestä makramee työstäni tuli.
Kommentit
Lähetä kommentti