Valusavi astioita
Valusavi kippoja, kuppeja ja mukeja
Valusavesta on tullut yksi suosikkini savien joukossa. Alla näytillä valmiita astioita, jotka on lasitettu Kerasilin 1305 syvänsinisellä kiiltävällä lasitteella. Tämänhetkinen suosikkini sinisistä lasitteista, joita olen kokeillut. Ennenkuin tähän näytteelleasetteluun on päästy on matkalla muutama eri työvaihe.
Valusavilietteen olen tilannut aina valmiina joko Varnialta tai Kerasililta. Kurssilla, jolla käyn kansalaisopistossa, käytetään vain korkean polton savea, joten olen valinnut myös valusavilietteen korkeanpolton vaaleaa lietettä.
Purkin kansi on tosi työläs avata ja tiukassa sen pitääkin olla, ettei lälli kuivu. Ennenkuin valun voi aloittaa, pitää valusavi sekoittaa huolellisesti ja tarvittaessa lisätä vettä, ettei liete ole liian paksua.
Kun savi on sekoitettu se kaadetaan kipsimuotteihin. Muotteja löytyy valmiina, mutta itsekin kipsimuotit voi valmistaa. Minä en ole vielä rohjennut kokeilla muottien tekemistä, kun kurssillani on käytössä jo muutama valmis muotti. Myös verkkokaupoista muotteja voi tilata, mutta ne ovat kohtuullisen arvokkaita, että olisin vielä raaskinut tilata niitä yhtä tai kahta kokeilua varten.
Muoteista on syytä pitää hyvää huolta. Kipsimuottiin tulee helposti naarmuja ja jälkiä ja ne kaikki viirut sitten toistuvat muottiin valettuun astiaan. Osa tekee muottiin jo valmiiksi omat puumerkkinsä, jotka sitten jäävät astian pohjaan merkiksi jo valuvaiheessa.
Valusavea kaadettuna muotteihin. Kipsimuotti imee savesta vettä pois ja pikkuhiljaa muotin reunoille jää sitten kiinteä savikerros.
Kun kipsi imee vettä, myös saven "pinta" muotissa laskee, jolloin sitä voi lisätä varovasti valun keskelle, että muotti pysyy täynnä.
Itse olen pitänyt savea muoteissa noin 10-15 minuuttia. Mitä kauemmin savea muotissa pitää, sitä paksummat astian seinistä tulee. Kun astian seinämistä on tullut tarpeeksi paksut, kaadetaan loppu saviliete takaisin ämpäriin. Muotti vaan nopeasti ympäri ja toivotaan, että lälli osuu takaisin ämpäriin eikä pitkin pöytiä.....(nimimerkillä kokemusta on).
Kuvassa taustalla näkyy jo valmiina sanomalehtiä ja rimoja. Kun ylimääräinen savi kaadettu pois, laitetaan muotti vielä nurinpäin rimojen päälle, että mahdollinen ylimääräinen liete valuu pois sanomalehdille. Sen jälkeen astian annetaan kuivua muotissa, kunnes se irtoaa reunoilta ja saadaan kipattua kuivumaan.
Astioita kuivumassa. Näissä astioissa on kolmessa sekoitettu valusaven joukkoon värijauhetta. Sininen värijauhe, mitä näissä astioissa on käytetty on Varnian yksiväristä turkoosia nro K6622
Kaksi on kokonaan samasta värjätystä savesta ja vasemmalla etualalla on kippo, jossa on muottiin ensin kaadettu värjäämätöntä savea ja kun se on jähmettynyt uusi kerros sinisellä värjättyä savea. Sen jälkeen, kun kuppi on jonkun verran jähmettynyt, on siihen koverettu silmukkaraudalla ulkopuolelta koloja, niin, että värjätty savi tulee ulkopuoleltakin näkyviin.
Valusavikipot |
Yhden kupin tein niin, että pidin muottia kallellaan. Näin kupista jäi toinen reuna puuttumaan. Sen jälkeen samaa savilietettä pulloruiskuun ja pursotin sitä muottia vasten toiseen, puuttuvaan reunaan. Tavoitteena saada vähän erikoisemman näköinen kynttilälyhty tuikkukynttilälle. Kuvassa oikealla oleva kippo.
Kun astiat ovat kuivuneet kunnolla, voi niitä vielä viimeistellä esim. kostealla sienellä tai silmukkaraudalla. Astiasta tulee siistimmän näköinen, kun siitä poistaa valumia ja muita ylimääräisiä jälkiä.
Vasemmalla alhaalla "mandala", joka pursottelin palloruiskuun jääneestä savilietteestä. Turkoosit astiat on lasitettu kiiltävällä läpinäkyvällä lasitteella ja tummempi sininen on jo aikaisemmin mainittu väri 1305.
Muutama kuva lähempää ja viivottimen kanssa, että saatte käsitystä siitä, minkäkokosia astiat ovat. Itse pidän noita turkoosilla väritettyjä astioita jopa hieman muovisen näköisinä. Mutta kokeiluista oppii. Matta lasite olisi voinut toimia paremmin.
Ja vielä samalla pienemmällä muotilla tehtyjä astioita, jotka on lasitettu ulkopuolelta kirkkaalla läpinäkyvälllä lasitteella ja sisäpuolelta punaisella efektilasitteella. Punainen lasite ei ole elintarvikekelpoista, joten näihin kuppeihin voi laittaa esimerkiksi paperissa olevia karkkeja tai tuikkukynttilän, muttei pähkinöitä pelkältään.
Efektilasitetta laitoin monta kerrosta siveltimellä, mutta silti pinta on epätasainen, kun kyseinen lasite on hyvin valuvaa lasituspoltossa. Se ovatko nuo kipot sitten "pilalla" vai persoonallisia onkin makuasia.
Kommentit
Lähetä kommentti