Tiffanylasista

Enkeli lentää liihottaa

Voisinpa sanoa, että lasi viehättää minua eniten niistä materiaaleista, joita olen käsitöihin tähän mennessä kokeillut. Samalla se on ehkä vaikein materiaali tällaiselle harrastelijalle, joka tekee satunnaisia kokeiluja. Lopputulosta ei oikein osaa kuvitella ja lasin värisävyt muuttuvat eri valaistuksessa erilaiseksi. 




Tiffanylasi tekniikka vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja monenlaisia työvälineitä. Ehdottomasti helpoin tapa aloittaa, on osallistua kurssille, jossa on tarjoilla tarvittavat välineet kokeiluun. Työn tekemiseen tarvitset:  pihtejä, kuparinauhaa, juotosnestettä, tinaa, kolvin, rautalankaa, lasin hiomakoneen ja ehdottomasti suojalasit. Lasia käsitellessä olemattoman pientä lasinmurua tuntuu leviävän kaikkialle.

Minulla on yleensä tapana aloittaa kaikki suureellisesti, siksi olinkin kiitollinen itselleni, että maltoin kuunnella ohjaaja enkä ensimmäiseksi haaveillut jalkalampusta, jossa on tuhat eriväristä pienen pikkuruista lasin palasta.

Ensimmäiseksi piirsimme paperille työn ääriviivat ja sen jälkeen suunnitelma, millaisista palasista työ koostuu. Sen jälkeen paperista leikattiin suunnitellut palaset ja piirrettiin kuviot valittuihin laseihin. Lasin leikkaaminen ei alkuun ole kovin helppoa ja tiffany töissä leikattujen palasten pitäisi kuitenkin osua hyvin toisiinsa, kun työtä kootaan. Tarkkana siis, kun leikkaat palasia mallin mukaan. 

Leikattujen lasinpalasten reunat hiotaan hiomakoneella. Hiotut palaset ympäröidään kauttaaltaan kuparinauhalla ja nauha painellaan reunaan tiiviisti lastan avulla. Kuparinauha käsitellään juotosnesteellä, että tina saadaan tarttumaan siihen kiinni. Muotoon leikatut ja nauhoitetut palat asetetaan kiinni toisiinsa siihen malliin, joka halutaan ja sen jälkeen kolvilla sulatetaan tinaa palasten väliin. Tina tarttuu kiinni kuparinauhaan ja työ saa muotonsa. 

Tinan voi myös ensin laittaa jokaiseen palaseen ympäri reunoja ja sen jälkeen vielä kertaalleen tinaa palojen väliin, jolloin ne kiinnittyvät toisiinsa. Omaan enkeliini halusin saumat mustaksi. Tina on siis vielä käsitelty mustalla patinointiaineella sen jälkeen, kun enkeli on kasattu.




Purjevene


Toinen tekemäni tiffanylasityö samalta kurssilta on purjevene. Tekniikka ja työvaiheet olivat muuten samat, mutta tähän työhön jätin tinasaumat hopeanväriseksi enkä käsitellyt niitä patinointiaineella kuten enkelissä. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Makramee näpertelyä

Makramee avaimenperät

Makramee kurssilla osa 2